Controleren teruglevering energie en berekenen eigen elektriciteitsverbruik

Wij krijgen veel vragen van onze klanten binnen, zoals:

  • Klopt mijn factuur van het energiebedrijf wel?
  • Werken mijn zonnepanelen wel goed? Ze lijken te weinig op te brengen want de teruglevering op de factuur van het energiebedrijf is veel lager dan ik had verwacht.
  • Mijn verbruik lijkt zo hoog, klopt dit wel?

De reden voor deze vragen is veelal het misverstand dat de opbrengst van de zonnepanelen 1-op-1 als teruglevering terug te zien moet zijn op de factuur van de energieleverancier. Dit is nl. niet het geval.

Waarom wordt in onderstaand plaatje uitgelegd.

teruglevering

 

De zonnestroominstallatie levert ieder jaar een hoeveelheid elektriciteit aan de woning. In het plaatje wordt dit aangeduid als (A). Indien u geen elektriciteit in de woning zou hebben, zou (A) volledig worden teruggeleverd aan het net als (C). Maar in de woning zal er altijd sprake zijn van een verbruik dat eerst van (A) afgaat om te komen tot de teruglevering (C). Daarnaast zijn er momenten dat de zonnepanelen geen elektriciteit opwekken, bijvoorbeeld ‘s-avonds. Op die momenten zal er door de energieleverancier dan ook gewoon elektriciteit vanuit het net geleverd worden als (B).

Er zijn dus drie getallen waar je mee moet rekenen om te komen tot het feitelijke verbruik:

A: Opgewekte zonnestroom: dit is de opbrengst van de zonnepanelen. Die kan afgelezen op de omvormer of via de monitoring.

B: Levering: dit is de elektriciteit die via de meter de woning ingaat. De levering wordt in kWh vermeld op de eindafrekening van de energieleverancier. Dit is dus elektriciteit die u nodig had op momenten dat de zonnepanelen onvoldoende opwekten.

C: Teruglevering: dit is de elektriciteit die via de meter wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Dit is de elektriciteit die de zonnepanelen opwekten terwijl u die in de woning niet zelf kon gebruiken.

Hoe hangen nu deze getallen samen? Nu, dat is vrij eenvoudig, nl:

Verbruik =  A + B – C

Stel dus dat u op de nota van uw energieleverancier ziet dat er 1900kWh is geleverd (B) en 1500kWh is teruggeleverd (C). Op uw omvormer leest u af dat in een jaar tijd met 15 zonnepanelen 3000kWh is opgewekt (A). Uw feitelijk elektriciteitsverbruik is dat A+B-C = 3400kWh.

U zult nu begrijpen dat de opgewekte energie door de zonnepanelen (A) niet hetzelfde is als de teruglevering (C). Ook bent u nu in staat om op basis van de formule uw echte elektriciteitsverbruik te bepalen.

LET OP: indien u (A), (B) en (C) bepaalt, dan dient de periode (bijv. 1 januari 2018 tm 31-dec-2018) voor deze waarden hetzelfde te zijn. Anders wordt het appels met peren vergelijken!